1 1
1 1
1
1 Aktuális program Linkek 1
english deutsch Fesztiváltörténet Támogatóink 1
1 Fellépők Elérhetőségeink 1
1
1 1 1 1 1 1

NKA 206107/13385 sz. pályázat

24. "Örökség" Világzenei Fesztivál, Szolnok

SZAKMAI BESZÁMOLÓ

as

tigris

fraz

asa

kozonseg

A 24. "Örökség" Világzenei Fesztivál az eredetileg tervezett időpont helyett (amit, már a támogatási szerződés megkötése előtt jeleztünk) 2019. augusztus 16-17-18-19-én került megrendezésre, főként hagyományos helyszínén, a szolnoki Tiszai hajósok terén, illetve a hétfői nap (19-e) programjának helyet adó Múzsák terén (Tisza Art Mozi kerthelyisége). Az ezúttal is négynaposra tervezett program során a sok éve megszokott rend szerint két színpadon, felváltva léptek fel az előadók, mindösszesen 20 zenekar, előadó, közöttük négy külföldi illetve soknemzetiségű produkció.

A pályázat benyújtásakor tervezett programban bekövetkezett változás alapvetően azért történt, mert csak 2019. júniusának elején derült ki, hogy a szolnoki Szigleti Színház felújításának munkálatai olyan felvonulási területet igényelnek, amely lehetetlenné teszi a város Szent István Napi ünnepi programjának megvalósítását az eredeti helyszínen (Táncsics M. utca, Szolnok Ispán szobor). Ez okból a város vezetése úgy döntött, hogy az augusztus 20-i programokat (előkészítéssel együtt) az "Örökség" fesztivál hagyományos helyszínére, a Tiszai hajósok terére helyezi át. Így nem maradt más választás, mint a világzenei fesztivál programját átszerkeszteni, átszervezni augusztus 16-17-18-19-re.

A kényszerű időpont-módosítás a program átszerkesztését is hozta magával, így néhány eredetileg tervezett produkció máshol lekötött kötelezettségek miatt nem tudott a fesztiválon fellépni. Ezzel együtt a négy nap során 20 előadó/produkció lépett színpadra, és egy igazán különleges élményt adó nemzetközi együttműködés eredményének is tanúi lehettek a nézők.

16-án a nagyszínpadon a Pengetős Trió műsora nyitotta a fesztivált, közvetlenül utánuk pedig az idei műsor egyik kiemelkedő színfoltját láthatták-hallhatták, a kis színpadon felcsendülő Dél-Alföldi tekerőmuzsika előadó között köszönthettük ugyanis a mindössze nyolc esztendős tekerőlantost, Ónodi András Mátét, aki játékával és gyermeki bájával elbűvölte a közönséget. Az eredetileg a lehetséges további fellépők között számon tartott Szabó Enikő és együttese a világzene modern hajtásainak egyikeként lépett színpadra, a hagyományos hangvételű és műfajú Rozsdamaró zenekar pedig ráhangoló koncert után bő egy órás táncházba invitálta a jelenlévő, táncolni szerető közönséget. A táncok tanításában a Rákóczifalvi Néptáncegyüttes egykori művészeti vezetője működött közre. A tánc körül forgott az est utolsó fellépőjének műsora is, igazi dél-európai parázs hangulatot varázsolt a színpadra és a tánctérre az Olaszországból érkezett Télamuré együttes, amelynek tagjai a pizzica-pizzica és tarantella hagyományos táncok zenéit játszották, friss üdeséggel, és könnyedén perdítették táncra a közönség jelentős részét.

Augusztus 17-én, a fesztivál második napján a jazzes mívességel átfont szférikus világzenét játszó Attacca együttes lépett elsőként színpadra, tagjai között számos, más formációból ismert zenészekkel. A fesztivál bő két évtizedes filozófiájának szellemében helyi előadók is bemutatkoztak, a kis színpadon a Szantál együttes világzenei formáció játszott, koncertjükkel emléket állítva a közelmúltban elhunyt basszusgitárosuk emlékének is. A tagcseréken és némi stílusváltáson is átesett Szimbola együttes keményebb hangzású szerzeményekkel keltette fel az érdeklődést, utánuk pedig kellemes kontrasztot jelentett a Sefarad Trio kifinomult akusztikus műsora. Az est a The Crazy Rogues fiatal zenészeinek energikus ír kocsma-folk bulijával ért véget, alaposan megizzasztva a táncra vágyókat.

 A harmadik napon - hagyományosan - a délutáni óráktól kezdve az egyik helyi hangszerbolt, és néhány szolnoki zenész hathatós segítségével "hangszersimogató" keretében ismerkedhettek meg a legkisebbek egy-egy instrumentum hangzásával, súlyával, megszólaltatásának titkaival. A fesztivál helyszínére ezúttal is igen nagy létszámban érkeztek a gyerekek és kísérőik, hiszen a szintén hagyományosnak tekinthető együttműködésnek köszönhetően a Szolnoki Szimfonikus Zenekar nagyobb szekciója adott elő két mesedarabot - prózai mesélő közreműködésével -, a Kacor király, és a Három kismalac történetét. A délutáni gyerekprogram szerves részét képezte a Kölyökpark gyermekfoglalkoztató szakembereinek közreműködésével zajló játszóház is.
A nagyszínpadon a Carlo Adiós! nemzetközi társulata forró latin ritmusokkal indította a programot, a kis színpadon pedig két blokkban a Terra Profonda triója sajátosan sötét és elgondolkodtató zenei világba kalauzolta a nézőket. Igazi világzenei formációként lépett színpadra a cseh, lengyel, bosnyák é szlovák zenészekből álló, az elmúlt években különböző okokból szünetet tartó Korjen együttes. A visszatérésük egyik első koncertjét adták a fesztiválon, az ősszel megjelenő új nagylemezük anyagát mutatták be nagy sikerrel. A fesztivál szervezőinek kapcsolatai révén, európai turnéjának logisztikai összehangolásával volt módunk meghívni és a szolnoki közönségnek bemutatni a nyugat-afrikai Benin International Musical produkcióját. Az afrikai zenészek, annak ellenére, hogy a repülőtérről szinte egyenesen a színpadra vezetett az útjuk, nagyszerű hangulatot varázsoltak egzotikus hangzásvilágú, törzsi ritmusokkal gazdagon átszőtt zenéjükkel. Méltán arattak kimagasló sikert. Az éjszakai záróprodukció a Trottel kiadó által életre hívott új projekt, a Talayapa feat. Rita K. volt, amely kísérleti zenei megoldásaival, és ritmusaival a világzenét kedvelők fiatalabb korosztályának érdeklődését is kiváltotta.

A kényszerű időpontcsere ellenére a fesztivál negyedik napján sikerült az eredeti helyszíntől mindössze ötven méterre lévő Múzsák terén végül öt újabb produkciót is színpadra szólítani. A szolnoki Desperado´s együttes latin hangszeres zenével aratott sikert, a Folk On 45 népdalénekes és rockgitáros duója pedig ismét bizonyította, hogy a műfajok nagyon is jól megférnek egymás mellett a világzene karjainak ölelésében. Az est kiemelkedő koncertje volt a Csángálló együttes másfélórás műsora, amit a zenekar tagjainak és az afrikai fellépő együttes zenészeinek közös - némi rövid próbával gyakorolt - produkciója követett, "Csá Benin! (azaz Balkán menni Afrika)" címmel. A balkáni népdalok motívumaiból változtak át a szerzemények afrikai népdalok hangulatát árasztó ritmusokká, majd hullámzásszerűen váltogatták egymást a két zenei világ motívumai, ritmusai, maradandó élményt nyújtva a közönségnek. Szintén a szervezők kapcsolatai révén, gyakorlatilag a programon kívül, mintegy bónuszként, az éppen Szlovákiában tartózkodó és egyébként Szolnokon már többször koncertező orosz Volnij Don együttes ezúttal hattagú formációja lépett színpadra, és közönségsikert arató műsorukkal méltóan zárták az ez évi programot.

A 24. "Örökség" Világzenei Fesztivál eseményei, a résztvevő művészek és a közönség reakciói ismét sokadszor bizonyították, hogy a fiatal kortárs alkotók tevékenysége iránt nagy az érdeklődés, különös tekintettel azokra a műfajokra, amelyek gyökerei régi korokba nyúlnak vissza, s amelyek más nemzetek, illetve a Magyarországon élő kisebbségek kulturális értékeinek felelevenítéséből merítenek, kísérletező újraértelmezéssel válnak előadó és közönség számára egyaránt izgalmassá. Újra számos olyan visszajelzést kaptunk a közönségtől, hogy igen magas művészi színvonalú fesztivál volt, köszönhetően a nagyon sokrétű zenei műfajnak. A fesztivállátogató közönség - mindösszesen  több, mint 4000 fő) minimum 60%-a az életkori célcsoportnak tekinthető 15-29-es korosztályból került ki, ami továbbra is annak a bizonyítéka, hogy a fiatalok nyitottak azokra a kísérletező műfajokra, amelyek a hagyományos népzenei örökséghez új megközelítésben viszonyulnak. A fesztivál látogatóinak létszámában bizonyos mértékű visszaesést, sok forrásból megerősített információink alapján egyértelműen jelentősen befolyásolta, hogy az ezúttal ötnaposra nyúlt "hosszú hétvége" számos érdeklődőt, családot motivált kirándulásra, külföldi utakra.

Mivel a rendezvény 1996 óta minden évben megrendezésre került, kerül, a sajtó- és média megjelenések kitaposott útjain terjesztjük híreit, szervezzük közönségét. Természetesen mindenféle olyan korszerű kommunikációs csatornát is használunk, amelyek a fiatalokat nagy számban érik el. A nyomtatott sajtóban: a fesztivál eseményeiről a Szolnok megyei Új Néplap különszámában (Grátisz) programelőzetes jelent meg (35000 pld.)   A fesztivál eseményeiről előzetes programajánlások, majd képes beszámolók több web-site-on is elérhetők (voltak). A fesztivál saját honlapján: www.festival.altpop.hu, a fesztivál FaceBook profilján, illetve a város honlapján a kiemelt rendezvények között. A fesztivál eseményei az Aktív Rádió (40 km sugárzási kör) és az Amadeus Rádió rendszeres híradásaiban is szerepeltek. A Szolnok Városi Televízió több alkalommal sugárzott beszélgetést a szervezőkkel, a koncertekről rövid hír formájában számolt be, a koncertekről válogatva felvételek készültek.  A fesztivál kapcsán 300 db A/2-as plakát került köztéri kihelyezésre, a város ünnepi programjának plakátjain is megjelentek a fesztivál főbb fellépői. 1000 darab CD-borító formátumú műsorfüzet tájékoztatta közönséget a programokról. A fesztiválról gazdag fotódokumentáció készült. (A nyomtatott anyagokat és a válogatott képekből álló fotódokumentációt, némely videofelvételt postai küldeményben mellékeljük a szakmai beszámolóhoz.)

Összegezve:

A 24. "Örökség" Világzenei Fesztivál az előre nem látott szervezési újratervezést követően, hagyományaihoz híven a szolnoki közönség, a Szolnokra látogató turisták és a fellépő művészek teljes megelégedésére került megrendezésre. A lebonyolításban kis létszámú (4 fő) segítői csapat vett részt, illetve a két színpad technikai kiszolgálást végző munkatársak (6 fő).

A fesztivál különleges hozzáadott értéke, hogy a vendéglátóipari háttér-szolgáltatások a közép-, és kelet-európai kulináriai kínálatra támaszkodtak, természetesen némely, jellegzetesen magyar kínálattal kiegészülve.

Előzetes terveinkhez képest számos változást generált a pályázat benyújtásától a megvalósításig eltelő hét hónap, de minden visszajelzés alapján nyugodtan elmondható, hogy a négy nap a művészi színvonalat illetően csak pozitív változás volt, a fesztivál felvállalt értékközvetítésének szelleme továbbra is áthatotta a rendezvényt.

Az immár közel negyed évszázados múltra visszatekintő "Örökség" Világzenei Fesztivál továbbra is a város, a kistérség és a szűkebb régió egyik kiemelkedő művészi színvonalú, közönségvonzó rendezvénye.

Szolnok, 2019. 10. 09.

A fesztivál látogatóinak nevében is köszönjük az évek során nyújtott támogatást.

További fotók a fesztivál FaceBook oldalán:
https://www.facebook.com/heritageworldmusicfestival

All rights reserved 2019
Alt ProductIONS
Bla AltComp